PortableApps – alt man trenger på en pinne

Det var en gang Assistenten som forberedet saker på hjemmekontoret og fullførte prosjekter på arbeidskontoret. Man kunne ikke pakke ned datamaskinen på hjemmekontoret hver dag for å og ta den med til jobb, og selvfølgelig kunne man ikke frakte serveren på arbeidskontoret hjem. Dette syntes Assistenten var meget problematisk. En dag hørte Kollega S hvordan Assistenten pønsket dette høyt, så Kollega S spurte: ”Har du hørt om PortableApps-programpakke?”
Assistenten fikk jo de nødvendige filene fraktet med på en USB-pinne, men det var installert forskjellige prorammer på hjemmekontormaskinen og arbeidskontormaskinen, slik at man ikke kunne arbeide på samme måte på begge to. Iblant oppsto det feil i formateringer som man måtte bruke tid på å rette opp, iblant kunne man ikke engang åpne filen siden det ikke var den riktige typen av programmet på maskinen. Samlingen av PortableApps-programmer som kunne kjøres fra USB-pinne var noe helt nytt for Assistenten.

PortableApps, direkte oversatt BærbareApper, er ”riktige” applikasjoner i lettere versjoner som ikke krever mye plass. Dermed kan man installere dem for eksempel på en USB-pinnen eller annet bærbart medium. Når man kobler dette mediumet på en PC er programmene klare til å brukes. Fordi det er lett å bære PortableApps-programmer med seg er ikke arbeidet avhengig av å ha et visst utstyr og visse programmer tilgjengelige.

Slik ser PortableApps-plattformen ut.

PortableApps-programmer som er basert på fri og åpen kildekode, og det er hundrevis av dem, alt fra spill og multimediaprogrammer til tilgjengelighets- og sikkerhetsprogrammer. De enkelte programmene holdes i orden på en PortableApps-plattform (bilde til høyre) der det er lett å kontrollere, legge til nye og fjerne gamle programmer. Det er også mulig å velge automatisk oppdatering slik at man alltid har de nyeste programversjonene tilgjengelig.

Assistenten samlet en passelig pakke av bærbare programmer og installerte dem på en rosa USB-pinne som ble det viktigste verktøyet i flere år. Den samme pinnen inneholdte såvel progammer som filer, så man kunne arbeide hvor som helst der det var en USB-kobling. Når den samme PortableApps-programvaren som på USB-pinnen ble installert på den nye datamaskinen blev den klar til å brukes i en fei. Overgangen til et helt nytt operativsystem skapte heller ikke noen problemer, Assistenten var jo vant til å bruke fri og åpen kildekode-programmer.

Assistenten er evig takknemlig til Kollega S for PortableApps-tipset og utallige andre datatekniske råd som har hjulpet Assistenten med å utvikle problemløsningsevnene sine. For å sitere Kollega S: ”Hvis problemet kan løses, er det ingen vits i å bekymre seg over det. Hvis problemet ikke kan løses, er det ingen nytte i å bekymre seg over det.” Quoth the Raven.


PortableApps-hjemside: portableapps.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.