PortableApps – kaikki tarvittava tikulla

Olipa kerran Assistentti, joka valmisteli asioita kotikonttorissa ja toteutti projekteja työkonttorissa. Kotikonttorin tietokonetta ei voinut pakata joka aamu mukaan töihin eikä työkonttorin serveriä tietenkään voinut kuljettaa kotiin, mikä Assistentista oli kovin hankalaa. Eräänä päivänä Kollega S kuuli Assistentin pohtivan ongelmaansa ääneen ja kysyi: ”Oletko kuullut PortableApps-ohjelmapaketista?”

Assistentti sai kyllä tarvittavat tiedostot kulkemaan mukana muistitikulla, mutta kotikoneen ja työkoneen ohjelmat erosivat toisistaan, jolloin niillä ei voinut työskennellä samaan tapaan. Toisinaan tiedostojen asettelut olivat heittäneet häränpyllyä ja niiden oikominen vaati aikaa, toisinaan taas tiedostoa ei voinut edes avata, sillä koneelta puuttui juuri sille sopiva ohjelma. Muistitikulta käsin toimiva PortableApps-kokoelma oli Assistentille jotain aivan uutta.

PortableApps, suoraan suomennettuna KannettavatAppit, ovat ”oikeiden” sovellusten kevyempiä versioita, joiden asentaminen ei vie paljon tilaa, minkä vuoksi ne mahtuvat vaikkapa muistitikulle tai muuhun kannettavaan asemaan. Kun tämän aseman yhdistää tietokoneeseen, ohjelmat ovat käyttövalmiita. Koska PortableApps-ohjelmat kulkevat helposti mukana, työnteko ei ole riippuvaista juuri tietystä laitteesta ja sen sisältämistä ohjelmista.

Tältä näyttää PortableApps-alusta.

Vapaaseen ja avoimeen lähdekoodiin perustuvia PortableApps-ohjelmia on satoja erilaisia peleistä ja multimediaohjelmista aina käytettävyys- ja turvallisuusohjelmiin saakka. Yksittäiset ohjelmat pysyvät järjestyksessä PortableApps-alustalla (kuva oikealla), jonka kautta ohjelmia hallitaan. Uusia ohjelmia on helppo lisätä ja vanhoja helppo poistaa, ja asetuksista voi myös valita ohjelmien automaattisen päivityksen uusimpaan versioon.

Assistentti kokosi kannettavista ohjelmista itselleen sopivan paketin, ja vaaleanpunaisesta muistitikusta tuli hänen tärkein työkalunsa. Samalla tikulla kulkivat niin ohjelmat kuin tiedostotkin, joten työskentely sujui missä tahansa, jossa vain oli USB-liitäntä. Uusi tietokone oli hetkessä käyttövalmis, kun siihen asennettiin sama PortableApps-ohjelmisto kuin muistitikullekin, eikä edes kokonaan uuteen käyttöjärjestelmään siirtyminen tuottanut ongelmia, olihan Assistentti tottunut käyttämään vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmia.

Assistentti on ikikiitollinen Kollega S:lle, jonka PortableApps-vinkki ja lukuisat muut tietotekniset neuvot ovat auttaneet häntä kehittämään ongelmanratkaisutapojaan. Kollega S:ää lainaten: ”Jos ongelman voi ratkaista, sitä ei kannata murehtia. Jos ongelmaa ei voi ratkaista, murehtimisesta ei ole mitään hyötyä.” Quoth the Raven.


PortableApps-sivusto: portableapps.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.