Työkalupakki avautuu!

Kääntäjän työkalupakki on blogimme, joka esittelee teknologista työympäristöämme. Löydät blogista lyhyitä ohjelmaesittelyjä, pidempiä ongelmanratkaisuartikkeleita sekä nokkelia niksejä ohjelmien monipuoliseen käyttöön. Blogiin liittyy sanasto, josta pystyt nopeasti tarkistamaan, mistä milloinkin on kyse.

FLOSSLATIONin toimistossa käytettävä työympäristö koostuu vapaista ja avoimeen lähdekoodiin perustuvista ohjelmista, jotka on vuosien saatossa todettu hyviksi ja toimiviksi. Käytössämme on yleisohjelmistoja moneen tarkoitukseen, kääntäjän tarpeet täyttäviä erikoisohjelmia ja kaikkea siltä väliltä.

Vapaan ohjelmiston (englanniksi free software) taustalla on neljä perusvapautta:

  • vapaus käyttää ohjelmaa mihin tarkoitukseen tahansa
  • vapaus tutkia ja muuttaa ohjelman lähdekoodia
  • vapaus jakaa kopioita alkuperäisestä ohjelmasta sekä
  • vapaus jakaa kopioita muokatusta versiosta.

Avoin ohjelmisto (englanniksi open software) tarkoittaa ohjelmistoa, jonka lähdekoodi on internetissä kaikkien avoimesti saatavilla. Tällaisen ohjelmiston saa ottaa käyttöön ja jakeluun maksutta, mutta ohjelmiston tai sen lähdekoodin käyttöä, muokkausta ja muokattujen versioiden jatkokäyttöä voidaan säädellä erilaisilla lisensseillä.

Kirjainlyhenne FLOSS, free/libre/open source software, tarkoittaa ohjelmia, joiden lähdekoodi on käyttäjän saatavilla. Siinä, missä ohjelmistokehittäjä työskentelee tietokonekielisen koodin parissa, kääntäjän lähdekoodia ovat ihmiskielet. Kieli on pohjimmiltaan kaikille vapaata ja avointa, kaikilla on oikeus käyttää, tutkia ja muuttaa sitä. Sekä koodarin että kääntäjän tehtävänä on kirjoittaa uutta koodia tai muokata ja muuttaa jo olemassa olevaa.

Eräänä aurinkoisena alkutalven päivänä päätimme sitten yhdistää vapauden ja avoimuuden filosofian intohimoomme kieliin ja kääntämiseen, ja näin syntyi FLOSSLATION.